Hemmelighederne ved Hår Oliering

Hår oliering er et udtryk der altid vil blive kædet sammen med hårpleje. Det er velkendt af alle hårentusiaster, berømte frisører, asiatiske kvinder og alle der holder sig opdatere på hårstyling og tendenser inden for hårpleje.

If the beauty, health and condition of your hair is important to you as well, you should definitely learn the secrets of hair oiling.

You will be surprised – the treatment is simple and versatile. Read the most essential information about hair oiling and pretty soon you will ask yourself – how could your hair manage without it Hvis skønheden, sundheden og tilstanden af dit hår er vigtig for dig også, så bør du helt sikkert lære hemmelighederne ved hår oliering. Du vil blive overrasket – behandlingen er simpel og alsidig. Læs den vigtigste information om hår oliering, og snart vil du spørge dig selv – hvordan kunne dit hår overleve uden?

Hår oliering – hvad er det

Hår oliering – hvad er det?

Det er en meget simpel behandling. Du påfører en kosmetisk olie eller en naturlig olie (tilgængelig på apoteker og helsebutikker) på dit hår. Olien virker som en hårmaske, balsam eller serum for spaltede spidser. De kan også komme i form af en hår-mist, der skal sprayes på håret.

Hår oliering tilbyder langt flere fordele end en hårbalsam eller maske, fordi en naturlig olie er det bedste og mest effektive “værkøtj” til at reparere håret fra indersiden. Det er det eneste produkt der er i stand til at give sådan en dybdegående reparation af håret såvel som hårsækkene. Derudover, så plejer hår oliering hovedbunden – hårstråene vokser sig sunde og stærke. Behandlingen er så nem at du selv kan gøre det derhjemme. Der er ingen grund til at tage til frisøren.

For at opsummere: hår oliering er en ekstrem nem behandling der leverer fuld genopbygning, samt nærer og beskytter fra alle slags skader. Det hjælper også med at tæmme og style håret, giver glans og en smuk, rig farve. Oliering er fordelagtig for hår der ikke vokser eller falder ud i voldsomme mængder. Olier hjælper med at bekæmpe skæl og andre tilstande i hovedbunden.

Butikkerne bugner med naturlige olier. Kan du vælge dem tilfældigt? Bør du vælge den billigste eller den dyreste?

Er der nogen typer af olier? Hvilke olier skal man vælge til hår oliering?

Den bedste og mest generelle klassificering af olierne, adskiller dem i forhold til indholdet af fedtsyrer. Disse syrer er primært ansvarlige for reparation af håret. De nærer og beskytter hårstråene. De er kilden til kraftfulde vitaminer og mineraler, som er essentielle for håret for at vokse sig sundt og flot. De giver næring, genopbygning og anti-aging.

Vi skal huske på at en specifik type af fedtsyrer matcher en specifik type af hår. Olier kan have partikler i forskellige størrelser. Partiklerne trænger ind i håret. Eftersom at hår kan have forskellige tilstande, så trænger en specifik type af partikler ind i en specifik type af hår. Der er de følgende typer af fedtsyrer:

 • MÆTTEDE – de har små partikler og trænger nemt ind i håret. De følgende syrer har sådanne partikler: laurinsyre, myristinsyre, stearinsyre og palmitinsyre. Mættede fedtsyrer findes i: kokosolie, babassuolie og palmeolie. Olier med en overvægt af mættede syrer passer til tungt, tungt og sundt hår der har brug for beskyttelse samt pleje af hovedbunden.
 • MONOUMÆTTEDE – alle syrer med partikler i medium størrelse. De er semi-penetrerende syrer. Omega-7 og omega-9-syrer tilhører denne gruppe. Monoumættede fedtsyrer passer til det meste hår – en smule skadet men ret sundt, og som kræver en smule reparation og konstant beskyttelse. Monoumættede syrer findes i de følgende olier: mandel, macadamia, sesam, camellia, moringa, buriti og abrikos.
 • POLYUMÆTTEDE – fedtsyrer der har store partikler og kan genopbygge ekstremt tørt og skadet hår. De kaldes for ikke-penetrerende, fordi en stor mængde af dem bliver på hårets overflade. Deres primære opgave er at beskytte håret udefra og genopbygge dem indefra. Omega-3 og omega-6-syrer hører til denne gruppe af polyumættede syrer. De findes i følgende olier: grapefrugt, solsikke, linolie, græskarkerne, Nigella sativa, majs, saflor og passionsfrugt.

Valget af en ordentlig olie afhænger af typen og tilstanden af dit hår. En velvalgt olie vil give dit hår en grundig reparation og beskyttelse. Det vil virke som en kvalificeret doktor der fjerner alle lidelser og urenheder i håret og på hovedbunden – fra hårsækkene til spidserne.

Der er talrige metoder inden for hår oliering og alle kvinder kan bestemt finde en der passer. Disse er de vigtigste metoder inden for hår oliering:

 1. Oliering af vådt hår. Dette er en af de mest populære metoder. Det består af at påføre en olie til fugtigt hår. Du kan gøre det før vask – påfør olien til hovedbunden og hele længden af håret. Efter 15-30 minutter, så vask det ud med en shampoo. Du kan også påføre olien til rent hår, efter vask. First, så tør blidt dit hår med et håndklæde. Fordel derefter olien i håret, og undgå hovedbunden. Et par dråber af olien vil være nok (maksimalt 5 ml – en teskefuld).
 2. Oliering af tørt hår. Dette er en meget behagelig metode der består af at påføre olien til tørt hår inden hårvask. Gnid olien ind i hovedbunden. Du kan lade det sidde i 30 minutter, men den bedste metode er en behandling natten over. Lad olien sidde i hele natten og vask det ud om morgenen. Olien vil have masser af tid til at reparere skaderne i vores hår og hovedbund.Oliering af tørt hår kan også erstatte en leave-in balsam – påfør olien til tørt hår, fra midt på længden af håret. Rens det ikke ud. Olien vil virke som et serum: giver omgående glans, samt hjælper med at tæmme og style. Hvis dine hårspidser er ekstremt tørre, kan du bruge olien som en serum for spaltede spidser – påfør 2-3 dråber op til flere gange om dagen.
 3. Olier tilføjet til andre produkter. YDu kan tilføje et par dråber af olien til din yndlingsmaske eller -balsam. Olien vil intensivere virkningen af produktet. Den kan også påføres til en spray-balsam – du vil dermed få en olieret hår-mist der kan bruges flere gange om dagen. Du også lave sådan en spray selv – udvand en kosmetisk olie med et ekstrakt af bryggede urter, aloe juice eller citronjuice med noget vand.
 4. Hår oliering i en skål. Dette er en meget hurtig metode til oliering af håret som genopbygger hårstråene i dybden og nærer hovedbunden. Det virker som en ‘vaccine’ til håret. Du kan tilføje en kosmetisk olie til vand eller urteinfusion (f.eks. fra brændenælde, kamille, glycyrrhiza, lime træ). En liter af infusionen kræver omkring 5 ml olie. Blandingen af olier og urter kan beriges med en teskefuld honning, aloe juice eller citrus juice.

Hæld infusionen i en stor skål eller vaskebalje og dyp dit hår i det, således at alle hårene er dækket med blandingen. Du kan blidt massere hovedbunden – dermed tillader du de fordelagtige ingredienser at trænge ind i hovedbunden. Denne hårolie behandling bør vare omkring 5-10 minutter. Derefter vasker du dit hår med en blid shampoo.

Hår oliering kan udføres i løbet af dagen – i dette tilfælde er behandlingen kortere. Påfør olien til tørt eller fugtigt hår og lade det sidde i en time eller to. Du kan også bruge olien som et serum – gnid det ind i håret eller hårspidserne når du føler at de har brug for det. Det er en perfekt mulighed for dem der har travlt, er hårdtarbejdende og mangler tid – du kan påføre den olieagtige serum i løbet af frokostpausen på arbejdet eller mens du styler håret om morgenen.

En anden teknik til oliering af håret indebærer at lade olien sidde i hele natten. Du vil forkæle dit hår til en lang og dybdegående behandling. Påfør olien til tørt hår og hovedbund, bind håret ind i et håndklæde og… gå i seng. Vask det ud om morgenen.

Eftersom vi har nævnt hårvask…

Der er kun lidt information omkring hvordan man vasker olierne ud og hvilke produkter der skal bruges. På samme tid er det dog også ekstremt vigtigt. Olien er lavet til at kontrollere processerne i hovedbunden, så det ville være en fejl at rense det ud med en shampoo der er fyldt med kemikalier – det ville være spild af al oliens arbejde. SLS og SLES er stærke ingredienser der ofte er inkluderet i produkter for at forbedre deres duft og konsistens, og lave skum. Til den daglige pleje, bør du vælge naturlige, milde shampooer og balsam som er fri for SLS og SLES. De plejer ikke håret men kan i stedet irritere hovedbunden. Hvis du påfører olien til hovedbunden, skal du vaske olien ud efter en specifik mængde tid (typisk bestemmer du hvor lang tid). På den anden side, hvis du påfører olien fra midt på længden af håret og ud til spidserne, kan du lade det sidde i, så olien trænger ind på indersiden. Der er ingen grund til at rense det ud.

Effekter – det vi er mest interesserede i

Giver oliering af håret omgående effekter? Hvordan ser håret ud efter oliering og hvilke effekter kan vi forvente efter længere tids brug af olierne?

Håret vil ændre sig efter den første behandling med hårolie. Hvis du gerne vil bemærke at håret føles anderledes når du rører ved det, bør du udføre en behandling natten over som første oliering. Den næste dag vil du vaske dit hår og se en total ændring – skinnende, blødt og elastisk hår. Håret vil blive ordentligt fugtet og vil være nemmere at style. Derfor er hyppighed vigtigt. Hver behandling gør håret stærkere, reparerer og styrker hårsækkene, mens hovedbunden bliver sundere.

Når vi beskriver effekterne ved hår oliering, kan vi lave en rigtig lang liste af fordele:

 • håret er beskyttet mod mekaniske skader
 • hår oliering giver beskyttelse fra ugunstige vejrforhold (sol, frost, stærk vind)
 • hårsækkene er stærkere så håret gror sig sundt og stærkt
 • hår oliering bekæmper skæl og andre problemfyldte lidelser i hovedbunden
 • hårspidserne er ikke længere tørre
 • håret bliver skinnende og elastisk
 • håret bliver silkeblødt
 • krus er reduceret
 • hårstråene er lettere at tæmme
 • håret næres i dybden
 • hårfarven bliver pænere og rigere
 • ikke mere hårtab
 • håret vokser hurtigere

Fejl med oliering af håret – undgå dem

Selvom oliering af håret er meget nemt at udføre, kan du lave et par fejl der kan afholde dig fra at få de effekter som du forventer.

Her er en liste over de mest almindelige fejl du kan lave under oliering af håret.

 1. Påføre olien til hår der er tynget ned af stylingprodukter. Hvis du ofte bruger en styling mousse, spray eller gel – så vask håret før du påfører olien. Stylingprodukter tilstopper hårets lag af kutikula. Som en konsekvens, kan olierne ikke trænge ind i håret.
 2. Påføre en olie der ikke passer. Før du køber en olie, så tag et grundigt kig på dit hår, definer hårets porøsitet og generelle tilstand. Hvis du påfører en olie der ikke passer til håret, kan den tynge håret ned eller gøre det kruset.
 3. Du skal også være forsigtig når det gælder mængden af olie. En teskefuld af olien er den optimale mængde der kan påføres håret og hovedbunden. Hvis du kun påfører den til hårspidserne, så brug 2-3 dråber.
 4. Oliering af fedtet hår. Hvis hovedbunden producerer for meget talg, hårfolliklerne er svage og håret begynder at falde ud. Derfor vil en fedtet olie overbebyrde hårsækkene endnu mere. Så hvis du har fedtet hår, så vask det før du påfører olien.

 Hår porøsitet – det hjælper os med at vælge en passende olie

Vi vælger olier der passer til vores hårs tilstand, og derfor bør vi kende kriterierne for at definere dets tilstand. De hjælper os med at vælge den rette olie som vil matche til vores hår. Inddelingen af hårtyper er ikke kompliceret. Vi kan nævne tre typer af hår: lav porøsitet, medium/normal porøsitet og høj porøsitet. Porøsitet fortælle os om tilstanden af hårets lag af kutikula. Alt hår er bygget op af sådan et lag.

Tre-typer-af-hår-porøsitet-1024x336

 1. Hår med lav porøsitet – tykt, tungt, den sundeste type. Det har et lukket lag af kutikula, som er tæt bundet sammen. Sådanne hårstrå har brug for indtrængende olier med små partikler, der primært indeholder mættede syrer. Du kan købe passende produkter for denne hårtype: kokos hårolie Dabur Vatika, Redken Diamond Oil, Dabur Amla, Dove Serum-In-Oil.
 2. Hår med medium/normal porøsitet – tilstanden af dette hår er “normalt”. Det er ret tørt og tyndt; det absorberer vand og lufttørrer ret hurtigt. Det er nemt at style. Hår med medium porøsitet kan være sundt i hele hårlængden men hårspidserne kan udtørre lidt. Det kræver pleje – eller vil hår med medium porøsitet nemt blive skadet. Du kan bruge de følgende produkter: L’Oreal Mythic Oil, ALTERNA Bamboo Smooth Kendi Oil Dry Oil, Moroccanoil Treatment, Bumble and bumble Invisible Oil, Kerastase Elixir Ultime, ALTERNA Bamboo Smooth Kendi Oil Pure Treatment Oil, Redken Diamond Oil, Dove Serum-In-Oil, Ojon Rare Blend Oil, Dabur Amla. Disse produkter indeholder store mængder af omega-7 og omega-9-fedtsyrer – monoumættede syrer med partikler i mellemstørrelse. Sådanne partikler trænger ind i hår med et let løftet lag af kutikula.
 3. Hår med høj porøsitet – tørt og skadet på grund af forskellige behandlinger, afblegninger, farvning og styling. Det er tyndt, skrøbeligt og nemt at skade. Denne type hår kan falde ud og have spaltede spidser. Det har brug for intensiv pleje. Du skal passe på det hele tiden og aldrig give up. Du skal bruge omega-3 og omega-6 polyumættede fedtsyrer for at genopbygge hår med høj porøsitet. Koncentrationen af sådanne syrer kan findes i olier med store partikler. Sådanne partikler formår at trænge ind mellem det højt løftede lag af kutikula, og samtidig beskytte håret. Du kan vælge mellem de følgende produkter: L’Oreal Mythic Oil, ALTERNA Bamboo Smooth Kendi Oil Dry Oil, Moroccanoil Treatment, Bumble and bumble Invisible Oil, Kemon Actyva Bellessere Oil, Redken Diamond Oil, Dove Serum-In-Oil, Ojon Rare Blend Oil, Dabur Amla.

Test af hårets porøsitet – du behøver ikke gå til en trichologist

Vi ved allerede at vi skal tage et kig på vores hår for at identificere dets porøsitet Jo mere skadet, svagt og skrøbeligt dit hår er, jo højere porøsitet. Der er en anden måde at identificere porøsiteten på: take et hår og kør dine fingre op af det. Hvis det forbliver glat og jævnt – så er det sundt. Hvis det bliver groft – så har det medium porøsitet.

En anden metode er at putte et hår i en skål eller et glas fyldt med vand. Efter 5-10 minutter, så tjek hvad der sker med håret: hvis det synker til bunds, betyder det at du har hår med et højt løftet lag af kutikula, som absorberer vand hurtigt. Sådan et hår har høj porøsitet. Hvis håret flyder, betyder det at det tæt bundne lag af kutikula ikke lader partikler trænge ind i håret – så er du heldig at have hår med lav porøsitet. Hvis håret er et sted i midten af vandniveauet – så har du hår med medium porøsitet.

Jo lavere dit hår synker, jo større er porøsiteten.